dinsdag 9 september 2008

sollicitatieadvies

Vorige week donderdag werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij een Vlaamse uitgeverij. Hieronder geef ik enkele tips mee voor wie nog op zoek is naar werk:

- Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Zoek de treinuren op en houd er rekening mee dat er zich soms vertragingen voordoen.
- Vergeet zeker geen uurwerk mee te nemen, want je wil exact op het afgesproken uur je intrede maken.
- Als je alleen een hondslelijk, tot op de naad versleten polshorloge hebt, kan je net zo goed op de klok van je gsm rekenen. Zorg er dan voor dat je gsm zeker opgeladen is.
- Berg ook het telefoonnummer van je contactpersoon veilig op. In noodgevallen kan je dan altijd bellen om te melden dat je later zal zijn en om welke reden.
- Zorg ervoor dat je piekfijn uitgedost bent. Draag voor de gelegenheid ook eens schoenen met een hakje.
- Als je niet uit de voeten kan met gehakte schoenen, stop ze dan in je rugzak en wissel van schoeisel voor je het gebouw binnengaat.
- Als je op de trein plots beseft dat je je puik opgeladen gsm thuis vergeten bent en je je polshorloge bewust hebt laten liggen naast je bed, panikeer dan niet. In elk station is ongetwijfeld een klok aanwezig die je op de hoogte kan brengen van de actuele tijd.
- Als je ter hoogte van Dendermonde plots te horen krijgt dat jouw voertuig te kampen heeft met een technisch probleem en daarom de rest van de rit zal rijden als een boemeltrein, probeer dan je kalmte te bewaren. Veel valt er niet aan te veranderen.
- Als de trein vervolgens nog een kwartier stilstaat in het station van Dendermonde en jij er al lang geen idee meer van hebt hoe laat het is en je bovendien geen gsm bij je hebt om het nummer op te bellen dat je veilig en wel in je portefeuille hebt opgeborgen, tracht dan niet in tranen uit te barsten. Het kan je alleen een mottige kop opleveren.
- Als je in het station van Dendermonde aankomt en merkt dat je 5 minuten eerder al aan je gesprek had horen te beginnen, zet het dan op een lopen. Wees verheugd dat je op dat moment nog je vertrouwde sportschoenen aan je voeten hebt zitten.
- Als het je op het laatste nippertje voor je het gebouw betreedt nog te binnen schiet dat je nog je hakschoenen moet aantrekken, wees dan blij dat je daar nog aan gedacht hebt en wissel als de bliksem van schoeisel.
- Als je bij het betreden van het gebouw opmerkt dat de getinte ruiten voorbijgangers dan wel beletten om naar binnen te kijken, maar dat de mensen in het gebouw een prima zicht hebben op bezoekers die zich net voor het binnenkomen nog uit hun sportschoenen wringen en die in hunrugzak proppen, doe dan alsof er geen vuiltje aan de lucht is en meld je met een uitgestreken gezicht aan.
- Als je tijdens het wachten in een spiegel opmerkt dat je door het spurtje dat je tussen station en gebouw van bestemming gemaakt hebt toch nog de mottige kop hebt opgelopen die je met zoveel moeite had weten te vermijden door je tranen binnen te houden, laat je dan niet uit je lood slaan. Een onzekere uitstraling kan je je kop en je job kosten.
- Als je ondanks dit alles de job toch nog krijgt, twijfel er dan niet langer aan dat je een natuurtalent bent op het vlak van solliciteren en onthou de trouwe lezers van je blog je sollicitatieadvies niet.

Vanaf 22 september ben ik officieel werkloze af en ga ik aan de slag als projectcoördinator bij een prestigieuze Vlaamse uitgeverij. Hebben ze daar even een vette vis binnengehaald!

Trotse groet
uw loop

11 opmerkingen:

joke zei

Een hele dikke proficiat met de nieuwe job!
Ik zou je overigens in no-time aannemen als hulptitularis, mede toiletbewaakster, agenda naziener en vooral erg fijne collega!
Met of zonder rafelig polshorloge.

Kim zei

Bedankt voor de tips.

Ik heb er een paar voor de nieuwe directeur van Lieven en mezelve:

- laat niet zien dat je nog nerveuzer bent dan de sollicitant omdat je te laat bent beginnen zoeken naar nieuw werkvolk en je vreest het schooljaar te zullen moeten beginnen zonder leerkracht wetenschappen of wiskunde.

- enkele leugentjes om bestwil tijdens een sollicitatiegesprek mogen gerust, ook leugentjes om niemands bestwil, bijvoorbeeld doen alsof er nog andere kandidaten zijn, maar je het eigenlijk in je broek doet, omdat je vreest het schooljaar te zullen moeten beginnen zonder leerkracht wetenschappen of wiskunde.

- hou tenminste de schijn op en doe alsof het echt sollicitatiegesprek betreft. laat de sollicitant tenminste de kans om zich te bewijzen, ook al zijn er geen andere kandidaten (het is leuker een nieuwe job te beginnen om wille van je vermoedelijke capaciteiten, dan om wille van de enige kandidaat te zijn) en vrees je het schooljaar te zullen moeten beginnen zonder leerkracht wetenschappen of wiskunde.


- zie je het zitten, is geen goede vraag op een dergelijk gesprek, je maakt je enkel onsterfelijk belachelijk.

- wanneer leugentjes om bestwil worden gebruikt, of om andere redenen, val dan niet door de mand. zo getuigd het van weinig inzicht om het telefoonnummer en het emailadres van de persoon die vervangen moet worden reeds mee te geven. een sollicitant heeft dan door dat ze de enige kandidaat is en u vreest het schooljaar te zullen moeten starten zonder ...

- maar bovenal: gebruik geen echte leugens. als de persoon die vervangen moet worden een tang is, zeg dat dan. kleed het niet in als: het is iemand waarvan alles piekfijn in orde is, je zult zeker alle nota's krijgen van haar. want je weet goed genoeg dat de tang in kwestie een rasecht verzuurd exemplaar is die weigert iets door te sturen en dat dan omschrijft als "ik geef je carte blanche".


jaja, ook aan de andere kant van de sollicitatietafel kunnen ze veel leren!

Kim zei

doh, ik had die hele paragraaf misschien beter op onze eigen blog gezet van johnny en mezelve
dan hadden we misschien nog eens wat volk kunnen lokken en misschien eens een reactie van andere meiden die graag fietsen gekregen

toeme toch

Anoniem zei

Proficiat! Om welke uitgeverij gaat het ('uitgeverij Dendermonde' googlen kan mijn nieuwsgierigheid waarschijnlijk instant bevredigen maar ik ben liever communicatief en lui dan moe)? Full Marks overboord dan? PS welkom in blogland :-)

Anoniem zei

Mm ja, ik kan hier blijkbaar enkel reageren via mijn Wordpress-account, maar als u zich zou afvragen welke enthousiasteling schuilt achter de naam 'boekenfan' (wat niet bijster origineel is, ik geef toe), dan kunt u ook úw nieuwsgierigheid bevredigen op www.bloggen.be/eliseblogt: allen daarheen! (als dat geen subtiele sluikreclame is)

jeroen zei

Loop, uiteraard van harte proficiat met je job, maar wel jammer dat je het werklozenbestaan zo snel de rug toekeert.

Een doorzetter ben je nooit geweest!

Ik ken ook een heel aantal prima sollicitatietips, maar ben te lui om ze in te tikken. Gelukkig doet Werkschuw Tuig (http://www.werkschuw.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=181&Itemid=9), de site voor de werkloze mét karakter, dat voor mij.

Ze hebben ook een TwoClickSollicitator (http://www.werkschuw.nl/sollicitator.php), die je helpt om aan je sollicitatieplicht te voldoen zónder kans te maken op de job. Nu ja, nu is 't daarvoor te laat, natuurlijk.

vir zei

Vir is eindelijk gearriveerd. Man, wat had dat een voeten in de aarde voor ik hier mijn reactie kon plaatsen. Loop, jij asociale, was bloggen.be weer niet goed genoeg?

Nou goed. Reageren op een stuk over gsm's kan ik natuurlijk niet laten. Mijn tips voor de gsm-loze:

1. Kijk om je heen.
2. Laat je oog vallen op een medemens met gsm.
3. Eis die gsm.
4. Vraag hoe dat ding werkt.
5. Tik het nummer in dat je uit je hoofd kent.
6. Krijg voicemail en haal opgelucht adem; het is tenminste jouw fout niet!

Next op www.bloggen.be/blovir: pleidooi voor de vaste lijn.

Bereikbare groet,

vir

Kim zei

tiens, ik dacht dat blog vir een zachte dood gestorven was?

Charlotte zei

Ook van mij nogmaals een heel dikke proficiat met de job! Bij deze ook m'n eerste intrede op je blog, wat ik als trouwe fan nauwkeurig zal proberen op te volgen.

Om toch meteen ook iets zinnigs te plaatsen, even volgende bijkomende tip voor alle toekomstige sollicitanten:

Zorg steeds dat je het adres van solliciatie goed tevoren bestudeert. Met 'goed' bedoel ik wel: let op de details! 'Keizerkarelstraat' is bijvoorbeeld niet hetzelfde als 'Keizerkarellaan'.

Wanneer je op een adres als 'Keizerkarellaan' toekomt - verkeerdelijk doch hiervan nog niet bewust zijnde - blijf dan vooral erg kalm wanneer je merkt dat het huisnummer in kwestie een uiterst donkere en bouwvallige kroeg blijkt te zijn, met in de verste verte niemand te bespeuren behalve een vreemd uitziende man en enkele blote vrouwen aan de muur.

Wanneer je - onder meer gedwongen door de tijd - begint na te denken over wat er dan toch zou kunnen verkeerd gelopen zijn, twijfel dat vooral niet aan jezelf. Bekijk nog eens rustig het adres dat je op het papiertje van de routebeschrijving had opgeschreven en denk even na.

Wanneer je terugkeert op je stappen en bemerkt dat het adres in je notities inderdaad overeenkomt met dezelfde vreemd uitziende man die - ondertussen verzonken in een wolk van rook en drank - steeds naderbij komt, ... begin dan toch te twijfelen aan jezelf.

Begin dan ook wat sneller te denken - meteen een goede voorbereiding op het gesprek dat ondertussen al zowat had moeten plaatsvinden - en contacteer iemand die het juiste adres nog even kan opzoeken. Kies hierbij liefst iemand met zin voor geografie, zodat die meteen ook de exacte locatie enigszins voor jou kan situeren.

Wanneer dan - na bliksemsnelle zelfreflexie en een kleine blik op het uur - blijkt dat je je vergist hebt en dat je ondertussen nog drie minuten de tijd hebt om op de exacte locatie aan te komen: schiet dan zo snel mogelijk in actie!

Als je ondertussen ook beseft dat je te midden van een ongure wijk bent terechtgekomen, met slechts 1 metrostation op 20 minuten wandelen, trek dan toch je stoute schoenen aan om een voorbijganger te vragen naar het dichtstbijzijnde bus- of tramstation.

Daar aangekomen, bekijk zo snel mogelijk de kaart en maak een kleine berekening van de tijd die je nodig hebt om - zij het ondertussen met behoorlijk wat vertraging - toch nog op de bestemming aan te komen.

Wanneer je beseft dat je hiervoor 50 minuten busrit, 7 metrohaltes en minstens 15 minuten wandelen nodig hebt... maak dan de bedenking dat je al betere dagen hebt gehad.

Neem de gsm opnieuw ter hand, contacteer de persoon waarmee je een afspraak had en breng die op de hoogte van het kleine misverstand. Het is niet nodig om hierbij in detail te treden. Maak gewoon een nieuwe afspraak en verontschuldig je voor het ongemak.

Wanneer je bij het naar huis gaan dan even een kleine dip van zelfvertrouwen ontwaart, blijf dan toch het beste denken. Geef de moed niet op, een eerste indruk is zo weer vergeten.

Zoek voor alle zekerheid wel nog even verder naar andere vacatures.

jeroen zei

Wat is het hier stil! 't Zal wachten zijn tot Blogloop zich begint te vervelen op haar nieuwe job eer er hier nog eens wat nieuws te rapen valt, me dunkt.

jeroen zei

En, hoe loopt-ie? Vertellen he loop!